Sport osób z zespołem Downa

We współzawodnictwie SUDS od niedawna uczestniczą też zawodnicy z Polski, – powiedziała Paulina Gadomska-Dzięcioł, prezes Fundacji SONI. W październiku 2018 roku pięciu z nich reprezentowało nasz kraj na mistrzostwach świata SUDS w lekkiej atletyce osób z zespołem Downa. Zawody odbyły się w Funchal, a nasi podopieczni przywieźli z nich dwa medale. Ich osiągnięcia i sukcesy inspirują innych do podjęcia aktywności fizycznej, co wpływa na polepszenie jakości ich życia.

W ramach wizyty w Warszawie prezydent SU-DS spotkał się z przedstawicielami Ministerstwa Sportu i Turystyki, Polskiego Komitetu Paraolimpijskiego oraz Biura Sportu Urzędu m.st. Warszawy. Podczas spotkań omawiane były założenia współpracy ukierunkowanej na rozwój sportu osób z zespołem Downa oraz analizowane możliwości wsparcia trenujących wyczynowo zawodników startujących w zawodach SU-DS. Ostatnie mistrzostwa świata SU-DS, które odbyły się w październiku 2018r. w Funchal z udziałem reprezentantów Polski, pokazały, że ich osiągnięcia i sukcesy inspirują pozostałych, co prowadzi do aktywizacji fizycznej wielu osób z tą wadą genetyczną i polepszenia jakości ich życia.

Badania

Wyniki badań prowadzonych od kilku dekad dowodzą, że regularna aktywność fizyczna u osób z zespołem Downa skutkuje znaczącym wzrostem sprawności fizycznej, usprawnieniem procesów fizjologicznych, a nawet poprawia  zdolności psychomotoryczne  np. koordynację wzrokowo-ruchową i skraca czas reakcji na bodźce. To sugeruje poprawę funkcjonowania układu nerwowego – podkreślił dr Zbigniew Obmiński z Zakładu Endokrynologii Instytutu Sportu – Państwowego Instytutu Badawczego podczas konferencji w BUW.

Konferencję „Sport osób z zespołem Downa” zorganizowała Fundacja Sportu Osób Niepełnosprawnych Intelektualnie (SONI) we współpracy z SUDS. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Podsekretarz Stanu w  Ministerstwie Sportu i Turystyki, Pana Jan Widera. Partnerami wspierającymi byli: Potentas Counselor i Mokotowska 69.

Inne wpisy