mistrzostwa świata w narciarstwie

Ruszają Zimowe Igrzyska VIRTUS Zakopane 2024!

2 marca 2024 r. w zimowej stolicy Polski rozpoczną się Zimowe Igrzyska Europejskie i Mistrzostwa Świata w Narciarstwie VIRTUS. Zawody zgromadzą 300 sportowców z niepełnosprawnością intelektualną reprezentujących 15 krajów. Uczestnicy będą rywalizować w pięciu dyscyplinach: narciarstwie biegowym i alpejskim, koszykówce 3×3, futsalu i na ergometrach wioślarskich. Reprezentanci Fundacji SONI staną do rywalizacji w narciarstwie alpejskim, która przebiegać będzie na malowniczych trasach Kasprowego Wierchu. Zofia Dzięcioł i Grzegorz Krzemień wezmą udział w każdej planowanej konkurencji: slalom gigant, super gigant, slalom i kombinacja narciarska. W zeszłym roku na mistrzostwach świata w Seefeld udowodnili, że potrafią ostro walczyć o wysokie miejsca w światowej stawce. Zofia i Grzegorz uplasowali się w ścisłej czołówce alpejczyków z Trisomią 21.

Zofia Dzięcioł i Grzegorz Krzemień

Podczas mistrzostw narciarskich VIRTUS w Zakopanem spodziewamy się ostrej rywalizacji – mówi Grzegorz Dzięcioł, trener drużyny Fundacji SONI na mistrzostwach świata. Przyjeżdżają najlepsi ze świata. Wszyscy będą jeździć po wymagającym stoku. Nasi zawodnicy, z racji miejsca zamieszkania w wysokich górach trenują sporadycznie. Ich mocną stroną jest technika i dobre przygotowanie fizyczne. Zofia i Grzegorz to przede wszystkim pływacy. Jeśli dopiszą warunki i szczęście, to obronimy pozycje z roku 2023.

Najwyższa ranga

Zawody narciarskie, największa i najliczniejsza impreza igrzysk w Zakopanem, rozegrane zostaną w randze mistrzostw świata. Planowany jest udział zawodników z 13 państw, w tym z Japonii, Australii i USA. Konkurencje alpejskie rozgrane zostaną na trasie narciarskiej z Kasprowego Wierchu do Hali Gąsienicowej. Narciarze biegowi rywalizować będą na trasach COS OPO Zakopane.

Klasyfikacja VIRTUS

Po raz pierwszy w historii w obu dyscyplinach zawodnicy będą konkurować w aż trzech grupach niepełnosprawności, jakie klasyfikuje federacja Virtus:

Grupa II1 – sportowcy z niepełnosprawnością intelektualną, pierwsza i najliczniejsza grupa kwalifikująca sportowców z niepełnosprawnością; w niektórych dyscyplinach (pływanie, lekkoatletyka i tenis stołowy) włączona jest  do Igrzysk Paraolimpijskich.

Grupa II2 – sportowcy z niepełnosprawnością intelektualną i znaczną dodatkową niepełnosprawnością, w której mieści się zespół Downa.

Grupa II3 – sportowcy w spektrum autyzmu.

Zimowe Igrzyska Europejskie i Mistrzostwa Świata w Narciarstwie VIRTUS 2024 odbędą się w dniach 2-8 marca 2024r. w Zakopanem. Dla wielu zawodników będzie to najważniejsze wydarzenie sezonu. Gorąco zachęcamy do kibicowania!

Organizatorem wydarzenia jest Związek Stowarzyszeń Sportowych „Sprawni-Razem”.

Inne wpisy